Historien om Sundland Jernbaneverksted i Drammen
Sundland Jernbaneverksted ble oppført som hovedverksted for hele jernbanenettet vest for Oslo i 1909-11. Det opprinnelige verkstedet i Drammen lå på Grønland og ble tatt i bruk i 1866. Sundland Jernbaneverksted var i mange år en av Drammens største og viktigste arbeidsplasser.
Publisert: 5. juli 2024 klokken 14:32
Etableringen av Sundland Verk
Jernbaneverkstedet på Sundland ble oppført på gården Sundlands grunn etter at Stortinget vedtok verkstedet i 1908. Lokomotivstallen stod ferdig i 1909 og området ble bygd ut med et komplett verksted med mulighet for fullrevisjon av lokomotiver og vognmateriell. Første byggetrinn inkluderte også vognverksted, smie, administrasjonsbygning og flere mindre bygninger.
I 1923 ble kjeleverkstedet oppført etter at verkstedet fikk ansvar for hovedrevisjon av lokomotivkjeler samt bygging av nye kjeler. Nedmonteringsverksted og forbrenningsmotorverksted var de siste bygningene som ble oppført før krigen brøt ut. Siden dette har anlegget vært bygd ut i flere etapper.
På starten av 1980-tallet utførte verkstedet oppgaver og hadde ansvaret for revisjon og hovedpuss av alt elektrisk motorvognmateriell, tilsvarende for dieselmotorvogner, personvogner i tre, ulike godsvogner og skinnetraktorer. I tillegg hadde verkstedet ansvar for alt vedlikehold av bærefjærer for NSBs lokomotiver og vogner i tillegg til bygging av spesialvogner og produksjon av deler til rullende materiell.
Samlingspunktet i Drammen
I 1952 ble et etterlengtet kjøkken og stor spisesal med romslig scene, vel kjent som Velferden, tatt i bruk. Med disse fasilitetene ble verkstedet også et møtested for arbeidernes sosiale engasjement som teaterforestillinger og juletrefester. Salen var også et viktig samlingspunkt for sosiale tilstelninger på Gulskogen og for hele Drammen.
Bevaring og fremtid
Sundland Jernbaneverksted forblir en stolt påminnelse om Norges industrielle arv og teknologiske fremgang, og de historiske bygningene som viktige symboler på Norges jernbanehistorie.
Selv om verkstedet har tilpasset seg moderne krav og teknologi, er det avgjørende å bevare og hedre arven fra tidligere generasjoner og verkstedarbeidere. Deres innstas og dedikasjon har formet ikke bare verkstedets suksess, men også jernbanens utvikling som en vital transportinfrastruktur i Norge.
Kilde: Drammen byarkiv/Reidar Heieren
I 2000 deles området på Sundland Jernbaneverksted i to. Jernbaneverkstedet fortsetter sin virksomhet der det ligger i dag,
mens de 13 historiske bygningene skal transformeres til et aktivt og attraktivt område.
I 2024 fikk disse 13 bygningene nytt stedsnavn, Sundland Verk. Dette markerte starten på stedsutviklingen fra industriområde til en ny og pulserende bydel.
Sundlands historie som jernbaneverksted i Drammen vil alltid være en del av stedets identitet. Når man besøker Sundland Verk skal man få en opplevelse av å være blant historiske bygninger, produserende næringer og et aktivt sted som samler folk og samfunn. Vi håper at dere er spente på å følge Sundland Verk.
Publisert: 5. juli 2024 klokken 14:32