Om Sundland Verk

Bane NOR Eiendom har satt i gang en omfattende utviklingsprosess for Sundland Jernbaneverksted fra 1911. Over de neste tiårene skal Sundland transformeres til et aktivt og attraktivt byområde.

  • Om prosjektet
Fasade på historiske bygg på Sundland Verk

Området rundt disse historiske bygningene skal få nytt liv og bli et aktivt og attraktivt sted å være. Foto: Knut Neerland

Bane NOR Eiendom har satt i gang en omfattende transformasjon av det som i 1911 var blant Drammens største og viktigste arbeidsplasser som NSBs sentralverksted.

Når hele Sundland er ferdig utviklet vil det være rundt 800 boliger og et mangfoldig bylivstilbud her. Dette er det flere tiår til, og Sundland består allerede av 13 historiske bygninger som utgjør totalt 43.000 kvadratmeter vel egnet for ny, variert bruk.

Med ønske om å skape et sted som gir noe til nærmiljøet i de kommende årene, startet vi derfor reisen med å midlertidig transformere den eksisterende bygningsmassen, fra Sundland jernbaneverksteder til Drammens nye byområde.

Les mer om våre strategier

Trinnvis og bærekraftig utvikling

Bane NOR planlegger for en trinnvis utvikling, med umiddelbar aktivitet og langsiktig horisont. Både lokalt næringsliv, offentlig sektor og Drammens befolkning er involvert i utviklingen. Målet er å skape en destinasjon som gir verdi til folk, samfunn og næringsliv, med en solid stedsidentitet og bærekraftig stedsøkonomi. Sundland skal bli et forbilde for bærekraftig stedsutvikling.

Det er er lenge til hele Sundland vil stå ferdig utviklet. I det ligger også muligheten for en midlertidighet som utnytter potensialet som ligger mellom dagens situasjon og en fremtidig full utbygging.

Mye har skjedd på Sundland Verk siden Bane NOR Eiendom satt i gang den midlertidige transformasjonen. Først handlet det om reparasjon av bygninger og utearealet, samt å fylle byggene med nye leietakere. Dette ga økonomi til å starte større forbedringer og prosesser.

I 2022 ble fokuset rettet fremover, med mål om å jobbe frem strategier for hvordan Sundland Verk trinnvis skal utvikles til Drammens nye byområde.

Strategiene omhandler blant annet

  • Bevaring av historisk bygningsmasse og kulturminner
  • Arkitektonisk transformasjon med hensyn til eksisterende arkitektur, bærekraft, klima, materialer, naturresurser og optimal bruk av areal
  • Landskap og utomhusplan
  • Stedsutvikling, stedsøkonomi og lokal verdiskapning
  • Involvering, medvirkning og lokalt samarbeid mot en felles visjon

I 2024 starter arbeidet med realiseringen av disse strategiene.

Historiske Sundland blir nytt og levende byområde

Da Sundland Jernbaneverksted sto ferdig i 1911 var det en av Drammens største og viktigste arbeidsplasser som NSBs sentralverksted. Deler av området brukes fremdeles som jernbaneverksteder, men det meste av bygningsmassen brukes i dag til ulike typer virksomhet innenfor lager, næring, kultur og undervisning.

Sundlands historie som jernbaneverksted i Drammen vil alltid være en del av stedets identitet, både byggene og områdets størrelse vitner om noe historisk og stort, et sted for produksjon og arbeid.

Sort hvitt bilde av hvordan Sundland Verk så ut en gang i tiden

Det historiske jernbaneverkstedet skal transformeres og få nytt liv. Det blir et nytt byområde i Drammen. Foto: Norsk Jernbanemuseum

Sundland Verk skal fortsette å være et sted for produksjon og industri, men nå med fremtidens marked og økonomi som grunnstein. Byggenes størrelse, romfølelse og karakter skal løftes frem. Vi introduserer nye typer verksteder, sport og trening, markedsplasser og kontorfasiliteter som hovedpilarer i det nye tilbudet.

Når man besøker Sundland Verk skal man få en opplevelse av å være blant historiske bygninger, produserende næringer og et aktivt sted som samler folk og samfunn. Allerede i dag kan du besøke spennende aktører på Sundland Verk, og mer skal det bli!

Her vil du finne unike haller og uteområder for sport, trening og fritidsaktiviteter, verksteder og produksjonslokaler, kontorer, studiofelleskap og konferanseareal, handel og tjenester, mat- og drikketilbud, selskapslokaler og mye mer.

Blant Europas største transformasjoner

Når hele Sundland er ferdig utviklet vil området ha cirka 800 boenheter, nye arbeidsplasser, handelsvirksomhet og offentlige tilbud fordelt på opp mot 288 000 kvadratmeter.

Sundland Verk blir dermed blant Europas største områder for bærekraftig transformasjon, helt i tråd med Drammens næringsstrategi.

Da Sundland Jernbaneverksted sto ferdig i 1911 var det en av Drammens største og viktigste arbeidsplasser som NSBs sentralverksted. Deler av området brukes fremdeles som jernbaneverksteder, men det meste av bygningsmassen brukes i dag til ulike typer virksomhet innenfor lager, næring, kultur og undervisning.

Bane NOR har satt i gang en omfattende utviklingsprosess for Sundland. Over de neste tiårene skal Sundland transformeres til et aktivt og attraktivt bydelssentrum. Målet er å bevare den historiske bygningsmassen, og at Sundland skal bli et forbilde for bærekraftig stedsutvikling.

 

Oversiktsbilde over Sundland Verk.

Slik ser det ut på Sundland Verk i dag. Foto: Knut Neerland