Bærekraftstrategi på Sundland Verk
Sundland Verks bærekraftstrategi er utviklet av Bane NOR Eiendom og Natural State for å sikre en langsiktig og helhetlig transformasjon av området. Strategien balanserer historisk bevaring, sosial inkludering, økonomisk vekst og miljøhensyn.
Publisert: 20. september 2024 klokken 14:06
Bærekraftstrategi på Sundland Verk
Her kan du lese fullstendig rapport.
Strategien er forankret i både lokale og internasjonale bærekraftsmål, inkludert EUs bærekraftstandarder (European Sustainability Reporting Standards, ESRS), og bygger på innovative tilnærminger fra disse fagmiljøene for å oppnå en bærekraftig utvikling.
Bærekraftstrategien for Sundland Verk dekker flere fokusområder: bærekraftig bruk, transformasjon, stedsutvikling, byliv og økonomi. Den legger vekt på gjenbruk av bygninger og materialer, energieffektivitet, sosial bærekraft gjennom lokal involvering, og en sirkulær økonomi.
I tillegg sikrer strategien at prosjektet følger europeiske standarder som ESRS, for å oppnå transparens og ansvarlighet i bærekraftsrapporteringen. Grønn mobilitet, biodiversitet og innovative løsninger er også integrert i strategien for å fremme et bærekraftig lokalsamfunn.
Bærekraftig bruk: Dette området handler om forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av eksisterende bygninger. Strategien prioriterer gjenbruk av materialer, som for eksempel teglstein, samt energieffektivisering og vannhåndtering. Det legges stor vekt på å sikre at infrastrukturen er fleksibel og tilpasset fremtidige behov, samtidig som den minimerer miljøpåvirkningen.
Bærekraftig transformasjon: Transformasjon innebærer en respektfull tilnærming til områdets historiske bygg. Målet er å bevare deres unike arkitektoniske verdi samtidig som de tilpasses til moderne bruk. Strategien fokuserer på å bruke sirkulære prinsipper for å redusere avfall og energiforbruk, og å sikre at bygninger kan brukes til ulike formål over tid.
Bærekraftig stedsutvikling: Sundland Verk skal utvikles som en attraktiv destinasjon med fokus på flerbruk, fleksible løsninger og optimal arealutnyttelse. Strategien vektlegger involvering av lokale interessenter og samarbeid med offentlige og private aktører for å sikre en bærekraftig utvikling som er godt integrert med Drammen og omkringliggende prosjekter.
Bærekraftig byliv: Strategien fremmer en aktiv og levende bydel ved å skape møteplasser, arbeidsplasser og opplevelser som fremmer sosialt samhold og samfunnsengasjement. Den inkluderer utvikling av tjenester som barnehager, kulturtilbud, treningsfasiliteter og lokale markeder, som alle er viktige for å gjøre området til et levende og inkluderende byliv.
Bærekraftig økonomi: Økonomisk bærekraft sikres gjennom en markedsorientert tilnærming som fokuserer på optimal verdiskapning, økte leieinntekter og styrking av lokaløkonomien. Strategien fremmer sirkulær økonomi, flerbruk av arealer og fleksible løsninger som skaper langsiktig verdi for både eier og lokalsamfunnet.
Det er stort potensial for en bærekraftig stedsutvikling. Da må konkrete handlinger gjennomføres:
- Vurdere en kombinasjon av solfangere og solceller som energikilde. Det er et stort potensial.
- Strømmålinger vil gi god oversikt over effekten av energibesparende tiltak.
- Naturpositiv utvikling ved planteskolen har et bra potensiale.
- Definere og sette strenge, men rettferdige krav for leietakere med tanke på avfall og sirkularitet.
Bærekraftstrategi på Sundland Verk
Her kan du lese fullstendig rapport.
Publisert: 20. september 2024 klokken 14:06