Strategi for arkitektonisk transformasjon

Strategiplanen utarbeidet i samarbeid med NSW Arkitekter for Sundland er en plan for midlertidig opparbeidelse og transformasjon frem til en fremtidig utbygging igangsettes. Planen omfatter gjenbruk og transformasjon av eksisterende bebyggelse, men ikke rivning eller nye bygninger.

Publisert: 19. januar 2024 klokken 15:20

Bygg i teglstein på Sundland Verk

Bygg C Foto: Knut Neerland

Les hele strategien for arkitektonisk transformasjon her

NSBs Sentralverksted for Vestbanenettet ble oppført i årene 1909-11 på gården Sundlands grunn. Verkstedet skulle vedlikeholde materiell som ble brukt på jernbanenettet vest for Oslo.

Sundland Jernbaneverksted var i mange år en av Drammens største og viktigste arbeidsplasser med opptil 400 ansatte. Anlegget er i dag et resultat av flere utvidelser over mange år. Teknologisk utvikling og strukturelle endringer har medført at opprinnelige aktiviteter er opphørt, endret eller kraftig nedskalert.

Samlet areal er på mer enn 58 000 kvadratmeter og består av rundt 13 små og store bygninger. Mange av de gamle byggene brukes i dag til ulike typer virksomhet innenfor lager, næring, kultur og undervisning. Flere av byggene har generøse og fleksible arealer, stor takhøyde og gode dagslysforhold – vel egnet for variert bruk.

Nye Sundland Verk skal ivareta den unike historien gjennom renovering, programmering (hva som passer hvor), aktiviteter og formidling. Byggene skal fylles med nytt innhold knyttet til produksjon og opplevelser for et mangfoldig og fremtidsorientert marked. Her skal man skape, utvikle og oppleve – og skrive et nytt kapittel i Sundlands historie.

Bærekraftig transformasjon

Bane NOR skal utvikle tette og effektive knutepunkter, gjøre det lettvint og attraktivt å reise med tog, og skape byer og tettsteder som er gode å bo, leve, arbeide og forflytte seg i. Det kan bety å bygge nytt og bygge om, men også ta vare på det vi allerede har, og bruke det på nye måter.

Sundland handler nettopp om det siste. Den unike bygningsmassen og historien på Sundland gir et potensial for transformasjon og vern gjennom ny bruk.

Les mer om bærekraft på Sundland Verk

Langt perspektiv

Det er et langt tidsperspektiv frem til Sundland vil stå ferdig utviklet. I det ligger også muligheten for en midlertidighet som utnytter potensialet som ligger mellom dagens situasjon og en fremtidig full utbygging.

En fullt ut bærekraftig bydel er også en sirkulær bydel. Bærekraftsmål 12 er å sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre – det er dette som er ambisjonen for Sundland – en produktiv bydel. Men for å oppnå en bærekraftig bydel også på andre vis, må det flere strategier til.

Strategier for arkitektonisk transformasjon

For Sundland er det utarbeidet en serie strategier for en midlertidig eller temporær utviklingen. Det er en serie føringer i gjeldende regulering og i retningslinjene fra 2015. Samtidig legges det en serie strategier og premisser for den temporære utviklingen av området.

Strategiplanen for Sundland er en plan for midlertidig opparbeidelse og transformasjon frem til en fremtidig utbygging igangsettes. Planen omfatter gjenbruk og transformasjon av eksisterende bebyggelse, men ikke rivning eller nye bygninger.

Forbinde

Ved å bedre de grønne forbindelsene til omliggende områder og internt på Sundland, tilgjengeliggjøres området for flere brukere og legger til rette for
nye funksjoner.

Arealene mellom og rundt bygningene legges til rette for opphold og ny bruk. Det legges til rette for smarte mobilitetsløsninger som bedrer tilgjengeligheten til Sundland.

Forgrønne

Sundland skal utvikles med varierte og attraktive utearealer og byrom, og være et godt sted for beboere, arbeidstakere, besøkende og alle innbyggere i Drammen.

Beplanting benyttes for å gi området en mykere og grønn karakter. Trær og beplantning benyttes for å redusere skala på uterom, definere og gi karakter til de enkelte områder.

Transformere

Bevaring gjennom bruk — nye Sundland Verk skal ivareta den unike historien gjennom renovering, programmering, aktiviteter og formidling. Byggene fylles med nytt innhold knyttet til produksjon og opplevelser for et mangfoldig og fremtidsorientert marked. Her skal man skape, utvikle og oppleve, og skrive et nytt kapittel i Sundlands historie.

Produsere

Sundlands historie som jernbaneverksted i Drammen vil alltid være en del av stedets identitet - både byggene og områdets størrelse vitner om noe historisk og stort, et sted for produksjon og arbeid.

Aktivisere

Bærekraftig og helhetlig stedsutvikling er en prosess for å skape bygg, byrom og områder som er aktive og attraktive for mennesker, samfunn og næringsliv, på naturens premisser. 

Pulsere

Sundland skal utvikles med varierte og attraktive utearealer og byrom, og være et godt sted for beboere, arbeidstakere, besøkende og alle innbyggere i Drammen.

Fire kartutsnitt over Sundland Verk som viser strategi for transformasjon.

Sundland Verk skal tranformeres og bli et aktivt og attraktivt område for naboer, næringsliv og alle innbyggerne i Drammen. Foto: Grindaker Landskapsarkitekter

 


Publisert: 19. januar 2024 klokken 15:20